ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φέσσας: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα

Φέσσας: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, το ζητούμενο της δίκαιης ανάπτυξης έπεται», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για νέα κοινωνική συμφωνία αλλά και για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων.

«Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους και το QE και τα αυξημένα κρατικά έσοδα και τη μείωση δαπανών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε τη ραγδαία αύξηση της αμφισβήτησης από πλατιά στρώματα της κοινωνίας που εναντιώθηκαν στις λεγόμενες «κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές ελίτ. Τη λαϊκή αυτή κατακραυγή εκμεταλλεύτηκαν αντισυμβατικοί πολιτικοί, είτε της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς και διεκδίκησαν την εξουσία. Οι πολιτικοί αυτοί έθεσαν τα σωστά ερωτήματα, αλλά σταδιακά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν τις σωστές απαντήσεις", υποστήριξε ο κ. Φέσσας.

«Ύστερα από επτά χρόνια κρίσης, πρόσθεσε, διδαχθήκαμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία που δεν θα αναφέρεται καθόλου στο παρελθόν αλλά στο μέλλον. Δεν χρειαζόμαστε άλλες αναφορές στον εμφύλιο, στα λάθη και τις παραλείψεις της μιας ή της άλλης πλευράς».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στις απαιτούμενες αλλαγές στο κράτος, το οποίο όπως είπε πρέπει να καταγράφει διαρκώς τα κενά που αφήνει πίσω της η αγορά και να επεξεργάζεται δημοκρατικά, δηλαδή συναινετικά, αντίστοιχες δράσεις μόνο εκεί που χρειάζονται, να φορολογεί αλλά να μη δημεύει τα εισοδήματα. "Χρειαζόμαστε βέβαια και μια επιχειρηματική τάξη που επενδύει, προστατεύει τον εργαζόμενο, αναδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και πληρώνει τους φόρους της", πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε, τέλος, λυπηρό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του δεν βρήκε τίποτα να πει για τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά περιορίστηκε στο ένδοξο παρελθόν και το φιλότιμο.

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει από την κρίση πιο δυνατή.

«Είναι περισσότερο από ποτέ ξεκάθαρο ότι η ΕΕ χρειάζεται μια σταθερή Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνηγορούν υπέρ μιας πραγματικής ελάφρυνσης χρέους, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να στηρίξουν την οικονομία», υπογράμμισε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει επενδύσεις και πως χρειάζεται προβλέψιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ