ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,954 αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Στα 5,954 αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Νέα αύξηση κατέγραψαν το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανερχόμενες στα 5,954 δισ. ευρώ, έναντι 5,929 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης να αυξάνονται ακόμη περισσότερο το Σεπτέμβριο στα 5,147 δισ. ευρώ και τις επιστροφές φόρου που δεν έγιναν, να διαμορφώνονται στα 807 εκατ. ευρώ, η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση συνεχίσθηκε.

Οι μεγαλύτερες οφειλές, βαραίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς φτάνουν στα 2,69 δισ. ευρώ. Εξ’ αυτών, τα 505 εκατ. ευρώ τα χρωστάει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ για τα εφάπαξ τα οποία έχουν παγώσει) ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέβηκαν ακόμη περισσότερο στα 1,87 δισ. ευρώ.

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 1,21 δισ. ευρώ, έναντι 1,225 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Οι ΟΤΑ όφειλαν στον ιδιωτικό τομέα στα τέλη Σεπτεμβρίου 328 εκατ. ευρώ, τα υπουργεία και η κεντρική κυβέρνηση συνολικά 631 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου αθροίζονταν σε 278 εκατ. ευρώ.

Προγραμματισμός εξόφλησης

Σημειώνεται πως οι θεσμοί δίνουν μεγάλο βάρος στην εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, θεωρώντας πως είναι η τρίτη πιο σημαντική παρέμβαση για την αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας προβλέπει πως καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος του 2015 θα καταβληθούν 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου, ενώ έως το τέλος του 2016 θα δοθούν ακόμη 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο εξόφλησης των χρεών του Δημοσίου που θα περιλαμβάνει τόσο τους φορείς που θα χρηματοδοτηθούν όσο και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα ξεπερνούν τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν οι οφειλές των ΟΤΑ και των υπουργείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ