ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασικό θέμα το χρέος, στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Βασικό θέμα το χρέος, στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
CNN Greece

Με την αισιόδοξη πρόβλεψη του επιτρόπου για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι και το τελευταίο, έκλεισε η πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου "Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας" που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί η συμφωνία σε προσωπικό επίπεδο πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε να εξετασθεί θετικά το ελληνικό χρέος πριν το τέλος του έτους.

Ανέφερε επίσης πως ως μέλος της Ευρoζώνης η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα που άπτονται της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας, το Ελληνικό χρέος και την παρούσα κατάσταση στην xώρα . Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος έθεσε ως στόχο να βγούμε στις αγορές στα τέλη του 2017 αρχές 2018.

Επίσης για πρώτη φορά προτείνεται η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ όπου η διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας θα διατεθεί για την ελάφρυνση φόρων και εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Επίσης τόνισε ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί θα ξοδευτεί για κοινωνικούς σκοπούς (π.χ. Πετρέλαιο θέρμανσης). Επιτέθηκε στο ΔΝΤ για την απαίτηση του για περισσότερα μέτρα το 2019 και το 2020, προσθέτοντας ότι εάν το eurogroup απαιτήσει να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα δεν θα είναι τίμιο ούτε θα έχει οικονομική λογική.

To χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Πολ Καζάριαν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Japanica Partners να υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται αλλά υπολογισμένο σωστά αποτελεί το 45% του ΑΕΠ και ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται σωστά τα περιουσιακά της στοιχεία τα οποία ξεπερνούν 500 δις.
Ο Φράνκ Γκιλ της Standard & Poor's Global τόνισε ότι ότι το ζητούμενο για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελληνικής Οικονομίας είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ότι για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται απαραίτητα λύση κουρέματος. Μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές αλλά δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια και τότε το χρέος της θα γίνει και πάλι μη βιώσιμο.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ της πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ο στόχος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι η επιστροφή στις αγορές, πριν από το τέλος του προγράμματος ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η τράπεζα παίρνει τις αποφάσεις της με πλήρη ανεξαρτησία και σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ