ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Τρύπα στα έσοδα από την αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα

ΙΟΒΕ: Τρύπα στα έσοδα από την αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα

Αύξηση του λαθρεμπορίου, χαμένες θέσεις εργασίας και τρύπα 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα θα φέρει η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τελευταία μελέτη του με θέμα «Επιπτώσεις από τη νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού».

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αύξηση του αναλογικού συντελεστή ΕΦΚ στα τσιγάρα από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ, με στόχο το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει επιπλέον 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών (κατά 40-50 λεπτά ανά πακέτο 20 τσιγάρων και 50 λεπτά ανά συσκευασία 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού), γεγονός που, όπως σημειώνεται στη μελέτη, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης νόμιμων προϊόντων καπνού. Μάλιστα το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτό θα οδηγήσει σε υστέρηση εσόδων η οποία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ