ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλικό δημοψήφισμα: Οι τράπεζες φοβούνται το αποτέλεσμα

Ιταλικό δημοψήφισμα: Οι τράπεζες φοβούνται το αποτέλεσμα

Στο μικροσκόπιο των αγορών και των καταθετών έχουν μπει οι τράπεζες της Ιταλίας ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει στη γειτονική χώρα στις 4 Δεκεμβρίου και μπορεί να οδηγήσει τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στην απόφαση να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι εστιάζονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ιταλίας εν μέσω της πολιτικής αναταραχής, ενώ μεγάλες τράπεζες όπως η Monte dei Paschi προσπαθούν αυτό το διάστημα να αντλήσουν κεφάλαια για να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Αν ο Ματέο Ρέντσι χάσει στο δημοψήφισμα, τότε ίσως κινδυνεύσουν έως οκτώ τράπεζες της Ιταλίας επειδή η αναταραχή στις αγορές που ενδέχεται να ακολουθήσει, μπορεί να μην επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίησή τους με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι θα βρει λύση χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών από τις αγορές και ότι δεν θα καταφύγει στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάλυσης προβληματικών τραπεζών, που επιβάλλει μεταξύ των άλλων απώλειες σε ομολογιούχους.

Η νευρικότητα που παρατηρείται στις αγορές για τη γειτονική χώρα φαίνεται από την πορεία των μετοχών των ιταλικών τραπεζών αφού ο σχετικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει καταγράψει βουτιά 50% από τις αρχές του έτους. Ανοδο σημειώνει εξάλλου το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αφού η διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στα δεκαετή ομόλογα της χώρας με αυτά της Γερμανίας έχει φτάσει τις 189 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Η Monte dei Paschi άρχισε χθες προσπάθεια για να συγκεντρώσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, αλλά προειδοποίησε ότι νομικές απαιτήσεις 8 δισ. ευρώ και η πιθανότητα διαγραφής και άλλων κόκκινων δανείων μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη.

Η Ιταλία πάντως έχει ένα σημαντικό όπλο στο μανίκι, αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία έχει υποσχεθεί ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει άμεσα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτή η λεκτική αυτή παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη λόγω αύξησης της νευρικότητας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές μετά την απόφαση για Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ