ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα

Στουρνάρας: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα
Eurokinissi

Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2016 αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πως είναι ορατή η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά ταυτίζει προιδοποιήσε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Θέλοντας να δείξει πως η εμπιστοσύνη ανακάμπτει ανέφερε πως στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμφωνία του Αυγούστου 2015 έχουν επιστρέψει καταθέσεις 6,5 δις ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στην ίδια βάση υπογράμμισε πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2014 και η καμπύλη επιτοκίων είναι θετική κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές δεν βλέπουν βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα περάσει σε θετικό έδαφος στο τέλος του 2016, ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί άνετα το 2016.

Κατά τον ίδιο και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 είναι επιτεύξιμος αρκεί να μην ενσκήψουν προβλήματα.

Στους δυνητικούς κινδύνους ο κ. Στουρνάρας συμπεριέλαβε ενδεχόμενη αποτυχία στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενδεχόμενη υπαναχώρηση και αναβολή των αποφάσεων για ελάφρυνση του χρέους, τη μη επίτευξη συμφωνίας ΔΝΤ - Ευρωπαίων για το χρέος και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς και την έκρηξη του λαϊκισμού στην ΕΕ και το προσφυγικό από το οποίο η Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά.

"Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος του 2017", είπε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας και προσέθεσε πως θα ακολουθήσουν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μετρα για το χρέος που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει την επιστροφή καταθέσεων και την άρση των capital controls.

"Ρεαλισμός και ευελιξία πρέπει να χαρακτηρίζουν τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τους θεσμούς και τους εταίρους μας", τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ