ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το γ' τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη το γ' τρίμηνο

Ανάπτυξη 0,8% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,5%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σε ετήσια βάση, ήτοι σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,8% την εξεταζόμενη περίοδο έναντι 1,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του τρίτου τριμήνου.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα βελτιώνουν και τη δημοσιονομική θέση της χώρας , καθώς η φορολογική βάση αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 έναντι της αύξησης 1,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση .

Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ