ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς συμφωνία οδεύουν Ελλάδα και θεσμοί στο Eurogroup

Χωρίς συμφωνία οδεύουν Ελλάδα και θεσμοί στο Eurogroup
Reuters

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μεταξύ Ελλάδος και θεσμών έως τότε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες σε ενημέρωση δημοσιογράφων πως στο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα ήδη συμφωνηθέντα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, «αλλά τίποτα περισσότερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν αποκλείεται οι υπουργοί να συζητήσουν και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων του χρέους.

Ο ίδιος είπε πως έχει υπάρξει πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών και πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε κλίμα καλής συνεργασίας, όμως αναγνώρισε πως παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, κυρίως στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

«Ελπίζουμε μέχρι τη Δευτέρα να έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών στα περισσότερα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης», τόνισε, αναγνωρίζοντας πως οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν μπορούν να κλείσουν στο τεχνικό επίπεδο και θα πρέπει να υπάρξει «ανώτερη πρωτοβουλία», ήτοι η πολιτική συμφωνία στην οποία συχνά αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση.

Ως το ιδανικό σενάριο περιέγραψε μια συμφωνία μεταξύ ελληνικών αρχών, ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ πριν τα Χριστούγεννα.

Κατά τον ίδιο η ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι «ακριβείς λεπτομέρειες» για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ