ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφάλαια 2,5 δισ. δολαρίων αναζητά η Royal Bank of Scotland

Κεφάλαια 2,5 δισ. δολαρίων αναζητά η Royal Bank of Scotland

Κεφάλαια 2 δισ. στερλινών (2,5 δισ. δολάρια) πρέπει να συγκεντρώσει η Royal Bank of Scotland, η οποία δεν κατάφερε να περάσει τα τεστ κοπώσεως όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα ετήσια τεστ κοπώσεως αποκάλυψαν επίσης προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμη δύο από τις συστημικές τράπεζες της Βρετανίας, η Barclays και η Standard Chartered.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι συνολικά ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας είναι ισχυρός και θα μπορούσε να αντέξει σε περίπτωση κρίσης. Το σενάριο της κεντρικής τράπεζας αφορούσε αναταραχές στις αγορές για περίοδο πέντε ετών. Στα τεστ κοπώσεως συμμετείχαν επτά τράπεζες, οι RBS, Barclays, Standard Chartered, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, Santander UK και η Nationwide Building Society.

Η RBS η οποία εξακολουθεί να ανήκει στο Δημόσιο κατά 73% μετά τη σωτηρία της από το κράτος το 2008 και το 2009, θα παρουσιάσει το επόμενο έτος νέο στρατηγικό σχέδιο με στόχο να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ορίζει η Τράπεζα της Αγγλίας. Αλλωστε αναμένεται να έλθει σύντομα σε συμβιβασμό με τις Αρχές των ΗΠΑ, που την κατηγορούν για πωλήσεις τοξικών επενδυτικών προϊόντων πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι με τα μέτρα που θα λάβει και τα οποία ενέκρινε η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα χρειαστεί να στραφεί στις αγορές για να καλύψει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες της.

Η Barclays και η Standard Chartered διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν ορισμένες αδυναμίες, δεν θα χρειαστεί ωστόσο να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Ηδη η Barclays έχει ανακοινώσει σχέδια για να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέσω της μείωσης της συμμετοχής της σε θυγατρικές στην Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου. Η Standard Chartered έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της από τα τέλη του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ