ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκίκας Χαρδούβελης: Υπάρχει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων

Γκίκας Χαρδούβελης: Υπάρχει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Για τον κίνδυνο επιπρόσθετων μέτρων λόγω του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τον οποίο θεωρεί ανέφικτο το ΔΝΤ, μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σημείο με το 2014, όμως έχει κληθεί να λάβει σκληρά μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για τα 500 εκατομμύρια σχεδιάζονταν τότε, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η διαφορά του σήμερα με το 2014 είναι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, ότι τότε η οικονομία είχε αρχίσει ήδη να ανακάμπτει, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ χαμηλότεροι, οι επενδύσεις έρχονταν, οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν αρχίσει και τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σαφώς λιγότερα.

Αναφερόμενος στον κίνδυνο πρόσθετων μέτρων για το 2018 ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι ορατός, λόγω του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βλέποντας ως δυνατό στόχο το 1,5%.

Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμά ο κ. Χαρδούβελης, ότι υπάρχει κίνδυνος για συμπληρωματικά μέτρα περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κενό των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το Ταμείο δεν θα ήθελε να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά θα μείνει, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν τη συμμετοχή του είναι μέλη του διοικητικού συμβούλιου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ