ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Taxisnet: Ποιοι υπολογιστές δεν θα έχουν πρόσβαση από σήμερα

Taxisnet: Ποιοι υπολογιστές δεν θα έχουν πρόσβαση από σήμερα

«Πόρτα» θα ρίχνει από σήμερα το Taxisnet σε χιλιάδες υπολογιστές που διαθέτουν είτε παλαιό λειτουργικό σύστημα ( π.χ. παλαιά Windows), είτε παλαιάς έκδοσης browser (Chrome, Firefox, Internet Explorer, κ.α.).

Αυτό συμβαίνει διότι η υπολογιστική υποδομή του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να αναβαθμιστεί για να συμμορφωθεί με τις νέες πρακτικές και οδηγίες που εφαρμόζονται διεθνώς και στο πλαίσιο της αναβάθμισης άλλαξε το πρωτόκολλο internet των σελίδων του Taxisnet σε πρωτόκολλο TLS 1.2.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έκανε την αλλαγή αυτή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά υπό το βάρος πιέσεων φορέων της αγοράς δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι χρήστες του Taxisnet δεν είχαν ενημερωθεί για τις αλλαγές, τελικώς μετέθεσε την αναβάθμιση των υπολογιστικών υποδομών του υπουργείου Οικονομικών για σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2016.

Στη βάση αυτή ήδη από τις 21 Νοεμβρίου και με διαρκή μηνύματα η ΓΓΠΣ υπενθύμιζε στους χρήστες ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα συμβατότητας με τους υπολογιστές τους.

Ποιοι θα έχουν πρόβλημα

Οι χρήστες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι όσοι έχουν υπολογιστές με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Όλα τα Windows με έκδοση Chrome παλαιότερη του Chrome 22.
  • Όλες οι εκδόσεις Windows με έκδοση Firefox παλαιότερη του 27.
  • Όλες οι εκδόσεις Windows με έκδοση παλαιότερη του Opera 17.
  • Τα Windows 7 & 8 με έκδοση παλαιότερη του Internet Explorer 11.
  • Τα Windows Vista με Internet Explorer.
  • Τα Windows XP με Internet Explorer.
  • Όλες οι εκδόσεις Mac O/S με έκδοση παλαιότερη του Safari 7.

Κατά την ΓΓΠΣ εάν οι χρήστες εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που δεν υποστηρίζεται το πρωτόκολλο TLS 1.2 και δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης λειτουργικού συστήματος ή browser τότε τους συμβουλεύει να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των τελευταίων εκδόσεων των περιηγητών Google Chrome ή Mozilla Firefox.

Όπως είναι κατανοητό όσοι υπολογιστές δεν διαθέτουν το σχετικό λειτουργικό ή δεν «σηκώνουν» τους αναβαθμισμένους περιηγητές θα μείνουν εκτός Taxis.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ