ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διάθεση συμβιβασμού στα εργασιακά η κυβέρνηση

Με διάθεση συμβιβασμού στα εργασιακά η κυβέρνηση

«Δεχθείτε την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και εμείς θα δεχτούμε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και διοικητικό καθορισμό του κατώτατου μισθού». Κάπως έτσι σχηματοποιείται η ελληνική πρόταση στους θεσμούς για τα εργασιακά, η οποία θα παρουσιασθεί και στο Eurogroup από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών για να καταγραφεί πρόοδος στο θέμα των εργασιακών δεν υπήρξε πρόοδος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μη δέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αρνείται οποιαδήποτε υποχώρηση τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, όσο και σε αυτό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν τόσο την αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, όσο και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αποδέχεται στο θέμα των ομαδικών απολύσεων την κατάργηση του υπουργικού βέτο, αλλά όχι την αύξηση του ποσοστού των επιτρεπόμενων απολύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η επαναφορά τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, κάτι που αποδέχθηκε και ο Ευρωπαίους Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ωστόσο, η θέση της Κομισιόν δεν δεσμεύει τους υπόλοιπους θεσμούς που επιμένουν να παραμείνει σε αναστολή η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Πλέον η κυβέρνηση και η Κομισιόν επενδύουν σε μια πολιτική συμφωνία για το θέμα που θα κάμψει τις αντιστάσεις των θεσμών και των σκληροπυρηνικών της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ