ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Σε διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2018 και στην ενεργοποίηση ενός νέου δημοσιονομικού κόφτη μετά το τέλος του προγράμματος συμφώνησε το Eurogroup, το οποίο ενέκρινε το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη βάση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως από την ενημέρωση που έκαναν οι θεσμοί προκύπτει πως δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία σε επίπεδων τεχνικών κλιμακίων και πως τα στελέχη των θεσμών θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε στη βάση αυτή πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει εντός του 2016, αλλά το 2017. «Δεν εξαρτάται από εμάς να κλείσει αυτή η αξιολόγηση, εξαρτάται από την Ελλάδα και τους θεσμούς το πότε θα κλείσει η τεχνική συμφωνία», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. «Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που ενέκρινε το συμβούλιο λέγοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αυξημένων επιτοκίων. «Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Ο Ρεγκλινγκ διευκρίνισε ότι τα μέτρα για το χρέος θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο. Ανέφερε πως έχουν ορίζοντα το 2060 και πως τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου μεγαλύτερης διάρκειας φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ.«Συνολικά το πακέτο μέτρων έχει πολύ περιορισμένα κόστη για τους μετόχους του ESM καθώς κάποια διαχειριστικά κόστη θα πληρωθούν από την Ελλάδα. Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών δεν θα επηρεαστούν», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα ισχύσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 θα μείνει στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, λέγοντας πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό.

«Διατυπώθηκαν απόψεις ότι πρέπει το όριο του 3,5% του ΑΕΠ να ισχύσει για 3, 5 ή 10 χρόνια. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το χρόνο που θα μπει το όριο αλλά το να υπάρχει το «πακέτο μέτρων» που θα το εξασφαλίζει», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ και συγκεκριμένα για το εάν θα μπει στο πρόγραμμα ο Γερουν Ντάισελμπλουμ είπε πως το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει νέα χρηματοδότηση εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Το Ταμείο επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει εισηγήσεις στο εκτελεστικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία», τόνισε σχετικά.

Κατά τον ίδιο το ΔΝΤ κατανοεί ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. «Στα μέσα του 2018 θα δούμε ξανά τι ζητήματα προκύπτουν στη βιωσιμότητα του χρέους, και μόνο αν κριθεί απαραίτητο θα λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε κάτι που όμως αποτελεί νέο δεδομένο.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη μιας πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

»Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τον προϋπολογισμό για το 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο για πλεόνασμα του 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει την χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο καθιερώνει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

»Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

»Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Περιουσίας θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό.

»Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ του 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθύμισε επίσης τη σημασία μια δημοσιονομικής τροχιάς που θα είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό.

»Σήμερα το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και τις προπαρασκευαστικές εργασίες του EWG, που θα υλοποιηθούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση του Eurogroup.

  • Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωρίμανσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
  • Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
  • Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

»Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο στελεχών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες πολιτικές του Ταμείου.

»Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ