ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου

Συνολικά 377 σχόλια διατυπώθηκαν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 8 το βράδυ του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 9 το πρωί.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν από πολίτες και φορείς θα ενσωματωθούν σε ειδική έκθεση και εφόσον κριθούν εποικοδομητικές θα ενταχτούν και στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και να μπει προς συζήτηση στις επιτροπές το πρωί της Τετάρτης.

Αν και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων δεν έχει ακόμη καταρτισθεί, οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν πως το εν λόγω νομοσχέδιο επιφέρει μικρή δημοσιονομική εξοικονόμηση.

Από τα 377 σχόλια της διαβούλευσης σχεδόν το 1/3 και συγκεκριμένα 106 αφορούν στο άρθρο 11 με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις των νόμων 4331/2015 και 4325/2015 που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Με τις αλλαγές που επέρχονται δεν δίνεται καμία παράταση στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, παύει να ισχύει η αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, σταματά ο συμψηφισμός χρεών στον ΟΑΕΕ και μελλοντικής σύνταξης ενός ασφαλισμένου και καταργείται η δυνατότητα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να επιλέγουν έως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κλάσεις. Ακόμη, παγώνει και η χρηματοδότηση του κουμπαρά του Ασφαλιστικού (ΑΚΑΓΕ) προς τα ελλειμματικά Ταμεία.

Στα 68 ανήλθαν τα σχόλια επί του άρθρου 2 του νομοσχεδίου που αφορά στις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μισθωμάτων και στις παραμετρικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βάλλονται διπλά από την αύξηση του φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια και την παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ενοίκια. Στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή πρακτικά αυξάνει τον φόρο από τα 1.320 ευρώ στα 1.800 ευρώ για φορολογούμενο με συνολικό εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ, ενώ αν το εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή φτάνει τα 20.000 ευρώ ο φόρος εκτινάσσεται από τα 3.960 ευρώ στα 4.600 ή 640 ευρώ περισσότερα.

Φόρο με αυτούς ακριβώς τους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν για το 2015 και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν νοικιάσει τα ακίνητά τους, αλλά δεν εισέπραξαν στο σύνολό τους ή μερικά τα οφειλόμενα ενοίκια, καθώς πλέον χάνουν τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ