ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της Ιταλίας

Η Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της Ιταλίας

Στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Ιταλίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» προχώρησε ο οίκος Moody's, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «Baa2», την ίδια στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi παραμένει στον αέρα.

Η υποβάθμιση των προοπτικών σημαίνει πως ο οίκος ενδέχεται να υποβαθμίσει μέσα σε διάστημα 6 έως 12 μηνών την αξιολόγηση της Ιταλίας.

Όπως αναφέρει η Moody's, η υποβάθμιση των προοπτικών σχετίζεται με την αργή και διακοπτόμενη διαδικασία οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, οι προοπτικές των οποίων επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ακόμη, συσχετίζεται την υποβάθμιση με το επακόλουθο αυξανόμενο ρίσκο για νέα αναβολή στη μείωση του υψηλού χρέους της χώρας, δεδομένων των ισχνών μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και του πρόσφατου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που παρατείνει την αβεβαιότητα.

Η υποβάθμιση έρχεται την ίδια ώρα που η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τo Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ιταλικό δημόσιο, ζητά από την τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ να της δώσει περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει (από ιδιωτικές πηγές) τις ανάγκες της σε κεφάλαια.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ορισμένους ομολογιούχους της, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων με κρατικά κεφάλαια, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Στην επιστολή της προς την ΕΚΤ, η MPS αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχει κάνει αδύνατη μία συμφωνία για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Εάν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος τις επόμενες ημέρες, δήλωσε μία πηγή. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει σήμερα το αίτημα της MPS, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα θελήσει να ανακοινώσει τη θέση της έως ότου λάβει την επιστολή. Τραπεζίτες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να κρατήσει πιο αυστηρή στάση έναντι της ιταλικής τράπεζας, η οποία δεν πέρασε τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) του 2014 και το 2016, ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο για μία ακόμη διαμάχη της Ιταλίας με Αρχές της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρώμη θα επιρρίψει ευθύνες στην ΕΚΤ για τις ζημιές που θα υποστούν οι ομολογιούχοι της MPS σε περίπτωση που απαιτηθεί η επείγουσας κρατική διάσωση της τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ