ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών

Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών
Eurokinissi

Kατώτατο πλαφόν για τις εισφορές των μισθωτών, πανελλαδική επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την οργάνωση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και εκτεταμένες τροποποιήσεις στην ασφαλιστική νομοθεσία, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο καθορίζεται ότι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα καταβάλλεται σε πανελλαδικό επίπεδο από 1η Ιανουαρίου 2017. Στη βάση αυτή επανακαθορίζονται οι περιπτώσεις ωφελουμένων και προβλέπεται ότι στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα ως 25 ετών που είναι φοιτητές, ενώ περιορίζονται οι κατηγορίες των δικαιούχων που χαρακτηρίζονται ως μη δυνάμενοι για εργασία με κατάργηση της περίπτωσης για όσους υπηρετούν την θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Με τις ίδιες διατάξεις καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση του ΚΕΑ και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Ως προς τη διάρθρωση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται πως σε αυτόν προσαρτώνται όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις των υπό ένταξη Ταμείων, τουλάχιστον μέχρι τη λειτουργία του Ενιαίου Κανονισμού Εργασίας.

Ειδικά για τις εισφορές θεσπίζεται κατώτατο πλαφόν για τις εισφορές των μισθωτών, καθώς διευκρινίζεται ότι η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας υπολογίζεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση, καθώς και των εργοδοτών τους, καθορίζεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Σε άλλη διάταξη επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις εκάστου Τομέα, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορά κύριας σύνταξης σε ποσοστό 6,67%.Η εισφορά εργοδότη υπολογίζεται επί των ίδιων αποδοχών και ανέρχεται σε ποσοστό 7,5% για τον Δεκέμβριο του 2016, αναπροσαρμοζόμενου τούτου ετησίως ισόποσα και σταδιακά από 1.1.2017 και εφεξής, ώστε την 1.1.2020 να διαμορφωθεί σε ποσοστό 13,33%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ