ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ε. Αχτσιόγλου ζητά επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η Ε. Αχτσιόγλου ζητά επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιστέκονται στο αίτημά μας, στη θέση μας, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου βρέθηκε ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, «η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα».

Η ξεκάθαρη θέση μας, διευκρίνισε, «υποστηρίζεται και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην “καρδιά” του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ