ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Εγείρουν ερωτήματα οι εξαγγελίες Τσίπρα

Ρέγκλινγκ: Εγείρουν ερωτήματα οι εξαγγελίες Τσίπρα

«Οι ανακοινώσεις χθες το βράδυ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χωρίς διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα». Αυτό τόνισε από το βήμα συνεδρίου από το Ελσίνκι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε αναφορά του για την Ελλάδα από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Γερμανός επικεφαλής του ESM τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο» και πως η χώρα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενέκρινε το Eurogroup για να καταστεί το χρέος της Ελλάδος πιο βιώσιμο είναι μια πρόσθετη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Ελλάδα είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης ήδη κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος του EFSF το 2014, ωστόσο η ανάπτυξη της «διακόπηκε βίαια» στις αρχές του 2015, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς τα πίσω. «Η χώρα έχασε πολύ χρόνο και χρήμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ESM.

Η αντίδραση της Κομισιόν

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ ερωτηθείσα εάν γνώριζε η Επιτροπή εκ των προτέρων για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

Υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», είπε.

Η ίδια προσέθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό», ενώ τόνισε πως «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος».

Η Μπράινταχαρντ εξέφρασε επίσης τη βούληση της Επιτροπής να «εξετάσει προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ