Ομολογία Χουλιαράκη: Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα 4,5 δισ. ευρώ
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, παραδέχθηκε ουσιαστικά πως το ΔΝΤ ζητά επιπρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019, απαιτώντας όμως αυτά να έχουν νομοθετηθεί εντός Δεκεμβρίου. 

Διαβάστε επίσης

«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019 με προκαταβολική νομοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2016».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης ενώπιον της Ολομέλειας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το ΔΝΤ χωρίς επιπρόσθετα μέτρα απειλεί να μην μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με ό,τι αυτό σημαίνει για το πώς θα αντιδράσει η Γερμανία. 

Μάλιστα, αυτή η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγησ. 

«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δική του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, πάντως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί και η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα, όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018.

«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση και προστασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κλειδί σε αυτή την πορεία είναι η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η ταχεία ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τους κινδύνους που κινούνται πάνω από την Ευρώπη, από θέση ασφάλειας και ισχύος», ανέφερε επίσης ο κ. Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των φακέλων της δεύτερης αξιολόγησης. Ανέφερε, μάλιστα, ενδεικτικά τους φακέλους μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, τον χρηματοοικονομικό τομέα, την Υγεία, την Παιδεία και τη φορολογική διοίκηση.

Σημείωσε, ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κ.ο.κ..

Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα».


Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια ελκυστική για επενδύσεις χώρα

Τσάκωνας: Οι τέσσερις στόχοι του ΟΔΔΗΧ για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές

ΔΝΤ: Η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ θα γίνει αισθητή το 2019 και περισσότερο το 2020

WSJ: Η Ελλάδα το μόνο αισιόδοξο σημείο των προβλέψεων για το τελευταίο τρίμηνο στην Ευρωζώνη