ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόρτα» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους θεσμούς

«Πόρτα» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους θεσμούς

«Stop» έδειξαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση ως προς τις διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων και έτσι αυτές δεν θα περιληφθούν στο προς κατάθεση νομοσχέδιο για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν πέρασε τελικά και το μόνο που κατάφερε το υπουργείο Οικονομικών είναι να συμπεριλάβει έναν επιχειρηματικό τραπεζικό λογαριασμό στις διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή να μην μπορούν η Εφορία, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να πάρουν χρήματα από λογαριασμό ο οποίος διαθέτει έως 1.250 ευρώ.

Αν το ποσό είναι από 1.250 ευρώ και άνω θα μπορεί να γίνει κατάσχεση του 50% της διαφοράς μεταξύ των 1.250 και 1.500 ευρώ, δηλαδή 250 ευρώ. Για χρέη που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και εφόσον υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό τότε τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες θα μπορούν να σηκώσουν όλα τα χρήματα πάνω από το ποσό αυτό.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει και αυτά τα χρέη να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αν και αρχικά είχε ενστάσεις αν τελικά μπορεί να γίνει διαγραφή χρέους που αφορά οφειλές σε Εφορία όπως είναι παρακρατούμενοι φόροι (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών) ή ΦΠΑ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ