Γ. Βάιντμαν: Δεν αποκλείεται η κρατική βοήθεια στην Monte dei Paschi
Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, δεν απέκλεισε την κρατική βοήθεια προς την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena.

«Η συμμετοχή και του κράτους παράλληλα με τους επενδυτές δεν μπορεί ποτέ να αποκλεισθεί απολύτως», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή τoυ στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

Η μετοχή της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, κατρακύλησε την Παρασκευή το απόγευμα, όταν διαδόθηκε ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν προτίθενται να παρατείνουν την προθεσμία για αύξηση κεφαλαίου πέραν του τρέχοντος έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Πλέον χρειάζεται επειγόντως κεφάλαια.

Ο Βάιντμαν αιτιολόγησε την απροσδόκητη εναλλακτική επιλογή λέγοντας ότι «ιδίως επενδυτές οι οποίοι χρήζουν προστασίας για πολιτικούς λόγους» θα πρέπει να προστατευθούν. Μετά την δημοσιονομική κρίση η Ευρώπη είχε συμφωνήσει ότι οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές θα ευθύνονται για τις απώλειες των τραπεζών αλλά όχι πλέον το κοινωνικό σύνολο.

Ο ίδιος μπορεί να φανταστεί στοχευμένες κρατικές μεταφορές σε επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν κυρίως συντηρητικά επενδυτικά προϊόντα.

«Οι κανόνες bail-in δεν θα πρέπει όμως να χαλαρώσουν» τόνισε.

Η Ιταλία κάνει αγώνα δρόμου για να βρει λύση στο δύσκολο παζλ της Monte dei Paschi. Θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης 40.000 μικροεπενδυτών και να τις μετατρέψει κατόπιν σε μετοχές.

Με αυτόν τον τρόπο οι Ιταλοί αποταμιευτές θα διασώζονταν/ξέφευγαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό το είδος της μερικής κρατικοποιήσης θα ενέπιπτε στις εξαιρέσεις, την λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίση», για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει ανοικτό το παράθυρο για να σώζονται τράπεζες σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης