ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 3 δις αυξάνεται η ετήσια χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΤΕπ

Σε 3 δις αυξάνεται η ετήσια χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να αυξήσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας, από 2 σε 3 δις ανά έτος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της, Werner Hoyer.

Επιπλέον ο κ.Χόιερ προανήγγειλε την άμεση συγκρότηση μεγαλύτερης ομάδας στελεχών για την επίβλεψη και τον συντονισμό των επενδύσεων.

"Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε σημαντικά την χρηματοδότηση της χώρας εφόσον ξεκινήσουν σταθερά και βιώσιμα έργα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα. "Αυτά μπορεί να αφορούν οποιαδήποτε επένδυση, από την καινοτομία μέχρι τον τουρισμό, όμως όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, θα πρέπει τελικά να αποδίδουν".

Σύμφωνα με τον κ. Χόιερ, το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επενδύσεις σε υποδομές θα υλοποιηθεί σε ποσοστό 15% φέτος σε σχέση με τον συνολικό στόχο, παρόλο που η κατάρτιση του είναι ακόμη ανολοκλήρωτη.

Στόχος του "Σχεδίου Γιούνκερ" είναι η απελευθέρωση 315 δις ευρώ και η διοχέτευσή τους σε ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2017. Η επιτροπή επενδύσεων ωστόσο, ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί και εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πιθανόν θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμά ο κ. Χόιερ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα υλοποιήσει το σχέδιο Γιούνκερ, επιδιώκει να μοχλεύσει ένα βασικό κεφάλαιο 16 δις ευρώ, που θα προέρχεται από εγγυήσεις της ΕΕ, και 5 δις ευρώ από χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ