ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αβεβαιότητα επιδρά αρνητικά στις αποδόσεις των ομολόγων

Η αβεβαιότητα επιδρά αρνητικά στις αποδόσεις των ομολόγων

Στο 6,4% ανήλθε η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου, όταν πριν ακριβώς μια εβδομάδα ήταν στο 4,8%.

Άνοδο σημειώνει και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, διαμορφούμενη στο 6,8%, από 6,4% μια εβδομάδα νωρίτερα. Η άνοδος του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού σχετίζεται με το άγονο αποτέλεσμα του Eurogroup που δεν προσέφερε ορατό διάδρομο για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θεωρεί ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή των ελληνικών τίτλων στο QE. Έτσι, ακόμα και αν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία αποτελεί και αυτή προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο QE, η Ευρωτράπεζα δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» αν δεν υπάρχουν δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες στο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης συζήτησαν το αποτέλεσμα του Eurogroup και έκριναν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα «θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκή για να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος». Ύστερα από αυτό, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας του χρέους «όσο δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Πηγές από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι για την ΕΚΤ αρκεί «η λεκτική δέσμευση των Ευρωπαίων για τα μεσοπρόθεσμα». Δεν θέλουν δηλαδή να προχωρήσουν σε λεπτομερείς συζητήσεις και στον καθορισμό των μέτρων παρά μόνο σε δεσμευτικές δηλώσεις. Κατά τις ίδιες πηγές η ΕΚΤ ζητεί από τους Ευρωπαίους να δεσμευθούν στη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καλύπτουν μέρος της περιόδου μετά το 2024, δηλαδή ύστερα από οκτώ χρόνια, όταν λήγει η περίοδος χάριτος στη διάρκεια της οποίας πληρώνουμε μόνο τόκους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ