ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Μείωση της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, πιο ακριβά τα καύσιμα

Πετρέλαιο: Μείωση της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, πιο ακριβά τα καύσιμα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και οι εκτιμήσεις σε ότι αφορά την πορεία τους είναι δυσοίωνες, δεδομένης και της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ κι άλλων παραγωγών πετρελαίου που δεν είναι μέλη του αναφερόμενου οργανισμού, σχετικά με τη μείωση της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν το πρωί της Δευτέρας στις ασιατικές αγορές.

Πρόκειται για την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας από το 2001, προκειμένου να μειωθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και να ομαλοποιηθούν οι τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν στα 56,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τους, από τον Ιούλιο του 2015. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καταγράφονται επίσης, στα 54,07 δολάρια το βαρέλι.

Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει και τις τιμές των καυσίμων, που ήδη κινούνται ανοδικά τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, ενδεικτική είναι η αύξηση στις τιμές που παρατηρήθηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας και συγκεκριμένα από 25 Νοεμβρίου ως 2 Δεκεμβρίου

Ειδικότερα, στις 25/11 η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν 1,427 ευρώ, ενώ μία εβδομάδα αργότερα ήταν 1,434 ευρώ.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο οι καταναλωτές αναμένουν το σχετικό επίδομα, που από 0,908 ευρώ αυξήθηκε στα 0,917 ευρώ σε διάστημα μίας εβδομάδας.

kaysima25 11sosto
kaysima2 12

Να σημειωθεί πως αυτή η αύξηση στις τιμές των καυσίμων καταγράφηκε πριν την συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ