ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

500 κατασχέσεις την ημέρα από την εφορία

500 κατασχέσεις την ημέρα από την εφορία

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις της εφορίας είναι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι. Τα στοιχεία δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον όσον δεν εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, στο τέλος του 2015 ήταν περίπου 4,4 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Σεπτέμβρη έφτασε 4,37 εκατ ευρώ και

τον Οκτώβριο έπεσε πάλι στα 4,3 εκατ ευρώ.

Αυξητική είναι και η πορεία αυτών που η εφορία επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Αναλυτικά:
Ο αριθμός αυτός στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2015 ήταν 695.074 ευρώ

Ενώ τον Οκτώβριου του 2016 ήταν αυξημένο: 803.803

Συνεπώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας, μέσα σε 10 μήνες ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί κατασχέσεις από την εφορία έχει αυξηθεί κατά 108.729. Έτσι, σε κάθε εργάσιμη ημέρα του 2016 η εφορία επέβαλε κατασχέσεις σε περίπου 500 φορολογούμενους.

Το κυριότερο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλει η εφορία είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη. Σε αυτή την περίπτωση δεσμεύονται τα τραπεζικά υπόλοιπα, και η τράπεζα τα αποδίδει στο δημόσιο. Εκτός, αν ο οφειλέτης διαθέτει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό με ποσό έως 1250 ευρώ. Σημειώνεται, πως για να είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο taxisnet.

Η εφορία δεν μένει εκεί. Επιβάλλει και δέσμευση ακινήτων ή την πώλησή τους με αναγκαστικό πλειστηριασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», το συγκεκριμένο μέτρο δεν φέρνει ιδιαίτερα εισπρακτικά αποτελέσματα, λόγω της κατάρρευσης της κτηματαγοράς και του μειωμένου ενδιαφέροντος από τους αγοραστές.

1111

Τέλος, ένα ακόμα μέτρο είναι οι κατασχέσεις μισθών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως για παράδειγμα ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες.

Για κατασχέσεις από μισθό ή σύνταξη ισχύει το ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ. Για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ