ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ από τη UniCredit

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 13 δισ. ευρώ από τη UniCredit

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πώληση μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων και εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η UniCredit, η ισχυρότερη ιταλική τράπεζα.Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με πρώτο βήμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 13 δισ. ευρώ ώς το τέλος Μαρτίου, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ συμβεί στην Ιταλία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση της UniCredit κυμαίνεται λίγο κάτω από 15 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα ανακοίνωσε τη διάθεση πακέτου κόκκινων δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης και πώλησης σε επενδυτές. Τα δάνεια θα πουληθούν σε δυο ξεχωριστά επενδυτικά σχήματα υπό τη διαχείριση της Fortress Investment Group και της Pimco αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει περικοπές 6.500 θέσεων εργασίας μέχρι το 2019, κίνηση που αν προστεθεί σε όσες έχουν ήδη γίνει, τότε αθροίζεται ένας αριθμός 14.000 ή 10% του συνολικού προσωπικού. Στις μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό των μονάδων που σχεδιάζει να πουλήσει η τράπεζα. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω κινήσεων, το κόστος προσωπικού θα υποχωρήσουν συνολικά κατά 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τράπεζα.

Αμέσως μόλις η UniCredit ανακοίνωσε το τριπλό αυτό σχέδιο (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πώληση κόκκινων δανείων, περικοπές θέσεων εργασίας), η μετοχή της εκτινάχθηκε. «Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ζαν Πιερ Μουστιέρ.

Στο πλαίσιο εξυγίανσης του ισολογισμού της, η τράπεζα θα εμφανίσει ένα εφάπαξ κόστος 12,2 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Το συνολικό καθαρό κόστος θα μειωθεί στα 10,6 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ το 2015. Το ίδιο πλάνο στοχεύει σε καθαρό κέρδος 4,7 δισ. ευρώ για την τράπεζα το 2019.

Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της UniCredit έχουν ήδη ξεκινήσει. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση της μονάδας διαχείρισης παγίων Pioneer Investments στη γαλλική Amundi SA έναντι 3,88 δισ. ευρώ. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης της UniCredit έρχονται σε μια στιγμή όπου η Monte dei Paschi di Siena καλείται να συγκεντρώσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους, διαφορετικά η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα προχωρήσει στην κρατικοποίησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ