ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποδείξεις που πρέπει να κρατάτε για να εξασφαλίσετε έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ

Οι αποδείξεις που πρέπει να κρατάτε για να εξασφαλίσετε έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» θα πρέπει να συνηθίσουν οι φορολογούμενοι καθώς έτσι θα εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, από την 1/1/2017.

Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.

Στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσεται η λίστα με τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές προκειμένου να «χτίζεται» το αφορολόγητο με τη χρήση «πλαστικού χρήματος».

Οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές, σύμφωνα με το Έθνος, θα περιλαμβάνονται από τις εξής αγορές:

-Σούπερ μάρκετ

-Πολυκαταστήματα

-Καύσιμα

-Αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

-'Επιπλα

-Είδη οικιακής χρήσης

-Ξενοδοχεία

-Παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους

-Εστιατόρια

-Ταβέρνες

-Μπαρ

-Κέντρα διασκέδασης

Αντίθετα δεν θα γίνονται δεκτές δαπάνες για:

-Λογαριασμούς ΔΕΚΟ

-Κινητή και σταθερή τηλεφωνία

-Δόσεις δανείων

-Ενοίκια

-Κοινόχρηστα

-Ασφάλιστρα

-Διόδια

Τι λέει το νομοσχέδιο

Από τις αρχές του νέου έτους καμία συναλλαγή άνω των 500 ευρώ δεν θα γίνεται με μετρητά, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν έναν επιπλέον λόγο να χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό χρήμα. Μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο αλλά και την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Παράλληλα, θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις, με έπαθλα μετρητά, ακόμη και ακίνητα του Δημοσίου, ενώ όσοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά δαπανών εξετάζεται να έχουν έξτρα αφορολόγητο όριο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ.

Ιατρικά έξοδα: Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ