ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Ρομπόλης: Πού κάνει λάθος το ΔΝΤ για το έλλειμμα του ασφαλιστικού

Σ. Ρομπόλης: Πού κάνει λάθος το ΔΝΤ για το έλλειμμα του ασφαλιστικού
Eurokinissi

Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων υποστηρίζοντας πως η πρόσφατη επώδυνη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπούσε στη μείωση των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, απέχει από το να θεωρηθεί αρκετή για να αντιμετωπίσει το μέγεθος του προβλήματος, δεδομένου ότι όπως αναφέρει το ΔΝΤ το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος είναι σχεδόν στο 11%του ΑΕΠ.

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάϊ ανέφερε πως οι απόψεις του ΔΝΤ για το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ο μεθοδολογικός αυτός υπολογισμός διογκώνει το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί τεχνικό και επιστημονικό λάθος.

Όπως εξήγησε η κοινωνική ασφάλιση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών και χρηματοδοτείται από εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διαφορά εσόδων και δαπανών και το έλλειμμα αυτό το καλύπτει η κρατική επιχορήγηση.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να θεωρεί έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης τη διαφορά εσόδων που προκύπτουν μόνο από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς την τριμερή χρηματοδότηση και την κρατική επιχορήγηση και δαπανών. Μπορεί λοιπόν το 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός να χρηματοδότησε την κοινωνική ασφάλιση με πόρους ίσους με το 10% του ΑΕΠ, ωστόσο το 4,5% του ΑΕΠ δόθηκε στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και το 5,5% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην Γερμανία ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί την κοινωνική ασφάλιση με συνολικούς πόρους που αντιστοιχούν στο 6,9% του ΑΕΠ, 3% του ΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων και 3,9% του ΑΕΠ ως τριμερή χρηματοδότηση, ήτοι η διαφορά Ελλάδας-Γερμανίας δεν είναι 8% που υποστηρίζει το ΔΝΤ, αλλά 3,1% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει 10% του ΑΕΠ για την κοινωνική ασφάλιση και η Γερμανία 6,9% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ