ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Παπανάτσιου: «Bonus» για τη χρήση πλαστικού χρήματος

Κ. Παπανάτσιου: «Bonus» για τη χρήση πλαστικού χρήματος
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Και «bonus» θα δίνει η εφορία στις περιπτώσεις που οι δαπάνες των φορολογουμένων με πλαστικό χρήμα υπερβαίνουν τους συντελεστές που απαιτούνται για την χορήγηση της έκπτωσης φόρου.

Αυτό αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» για το νομοσχέδιο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη - Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος στις 11 το πρωί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Για τον χαρακτήρα του «bonus» είπε πως αυτό θα διευκρινιστεί με μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Η ίδια προσέθεσε πως για το έλεγχο των αποδείξεων, οι συναλλαγές θα στέλνονται στην ΓΓΔΕ από τις τράπεζες και θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για να υποδέχεται όλες τις συναλλαγές (λιανικές και χονδρικές).

«Από την προσκόμιση αποδείξεων θα εξαιρεθούν με υπουργική απόφαση οι ηλικιωμένοι και κάποιοι κάτοικοι σε ορεινές περιοχές ή λίγο πληθυσμό» τόνισε η κ. Παπανάτσιου.

Σε κάθε περίπτωση από το είδος των δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα μετρούν για το κτίσιμο του αφορολογήτου θα κριθεί η ευκολία ή η δυσκολία συγκέντρωσης των απαιτούμενων e-αποδείξεων το 2017 προκειμένου να παραμείνει ανενεργή η απειλή πρόσθετου φόρου με συντελεστή 22%.

Οι διατάξεις νόμου οι οποίες έχουν κατατεθεί στη Βουλή θέτουν ξεκάθαρα το πλαίσιο. Το 2017 οι φορολογούμενοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες ίσες με το 10%-30% του εισοδήματός τους μέσω πλαστικού χρήματος. Για την ακρίβεια, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με κλιμάκωση στο 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 έως και 20.000 και 20% για εισοδήματα άνω των 30.000.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 1.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους, για εισόδημα 15.000 το απαιτούμενο ποσό διευρύνεται στα 1.750, στα 2.500 για εισόδημα 20.000 και στα 4.500 για εισόδημα 30.000.

Αν στις δαπάνες που αναγνωρίζονται μετρούν τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, η κάλυψη των απαιτούμενων ορίων θεωρείται εύκολη υπόθεση. Αν όχι, το σκηνικό αλλάζει. Οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται δεν προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο και θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση στη συνέχεια.

Το νομοσχέδιο ορίζει όμως ξεκάθαρα τι θα συμβεί αν δεν έχει καλυφθεί το ύψος των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Σε αυτή την περίπτωση καραδοκεί η απειλή έξτρα φόρου με συντελεστή 22%. Αν υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος με τα 20.000 ευρώ εισοδήματος, αντί για τα 4.500 ευρώ δαπανών με πλαστικό χρήμα έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 2.500· εξαιτίας της διαφοράς των 2.000 θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος 440 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα φορολογικής κλίμακας και αφορολόγητου ορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ