ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Πλούσιο» είναι το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τη διαπραγμάτευση να διεξάγεται απόντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο όποιος μεταβαίνει στο Βερολίνο. Εντός της ημέρας αναμένεται άλλωστε να ανακοινωθεί και ο χρόνος αποχώρησης των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM από την Αθήνα.

Το πρόγραμμα συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών εκκινεί στις 3 το απόγευμα με το συνταξιοδοτικό. Στη συνάντηση αυτή δεν θα μετέχει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσίογλου, καθώς θα συνοδεύσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα πληροφορίες οι δανειστές καταθέτουν για το ασφαλιστικό μια σειρά αιτήματα, τα οποία αφορούν σε όλους σχεδόν τους τύπους των παροχών των συνταξιοδοτικών ταμείων αλλά και ζητήματα ασφαλιστικών εισφορών. Οι θεσμοί ζητούν αναθεώρηση του τύπου υπολογισμού των εφάπαξ και υπολογισμό των αιτήσεων για επικουρικές που κατατέθηκαν το 2014 με βάση το νέο συντελεστής αναπλήρωσης. Παράλληλα, επιμένουν στην κατάργηση του ΕΚΑΣ το συντομότερο δυνατόν και ζητούν τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων με βάση τις νέους παραμέτρους των ενιαίων κανόνων μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.

Επίσης ζητούν να μην ορίζεται η βάση υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μετά την αφαίρεση των καθαρών δαπανών και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και να μειωθεί το προσωπικό στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κατά τουλάχιστον 20%.

Ο πτωχευτικός κώδικας

Στις 4 το απόγευμα θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε όσους επιχειρηματίες πτωχεύουν λόγω πραγματικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Μάλιστα ορίζει ότι εφόσον ο επιχειρηματίας επιδεικνύει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι συνεργάσιμος και η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του, αφού υποβάλει σχετική αίτηση και μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

ΑΔΜΗΕ με Σταθάκη

Στις 6.30 το απόγευμα οι θεσμοί θα εξετάσουν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ζητήματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του. Στα ενεργειακά, το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου αφήνει ανοικτό το σενάριο πώλησης του 100% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.

Στο ζήτημα των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, το κείμενο επιβεβαιώνει τους φόβους της ΔΕΗ για διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων ισχύος προς τρίτους. Κρατά παράλληλα ανοικτό το σενάριο της πώλησης μονάδων αν τον Ιούνιο του 2018 διαπιστωθεί ότι το εργαλείο των δημοπρασιών δεν έχει οδηγήσει στη συμφωνημένη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι η επόμενη δημοπρασία για ποσότητα ενέργειας 12% θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017, ενώ για το 8% που διατέθηκε σε τρίτους στην πρώτη δημοπρασία του 2016 αναφέρει ότι θα επαναδιατεθεί το Σεπτέμβριο του 2017, με βάση αναθεωρημένη τιμή εκκίνησης.

Στις 7:30 θα ακολουθήσει συζήτηση για τις αγορές προϊόντων. Στη συγκεκριμένη ενότητα θα τεθεί προς συζήτηση η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απέστειλε στο ΔΝΤ έρευνα που διενήργησε σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος του αριθμού των Κυριακών που είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα σε όλους τους νομούς είναι 38,6 και ξεκαθάρισε πως η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί και από την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που έκαναν μικρομεσαίοι και εμποροϋπάλληλοι.

Η σημερινή διαπραγματευτική ημέρα θα κλείσει στις 8.30 με συνάντηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα μπει στο μηχανισμό ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιχειρήσεων χωρίς να έχει απώλεια εσόδων το Δημόσιο, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα όπως αν θα μπορεί να «κουρεύεται» ο ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί ή θα εξαιρείται ο ΦΠΑ που δεν έχει εισπραχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ