ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει η ΓΓΔΕ για να προλάβει τις παραγραφές

Τρέχει η ΓΓΔΕ για να προλάβει τις παραγραφές

Μαζικές εντολές ελέγχου για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου εκδίδουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προλάβουν την παραγραφή στις 31 Δεκεμβρίου.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου, η έκδοση εντολής ελέγχου πριν από τον χρόνο παραγραφής της υπόθεσης συνεπάγεται αυτόματη παράταση του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής του φόρου για δύο ακόμα χρόνια. Πρακτικά, η έκδοση εντολής ελέγχου οδηγεί σε παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ενδεικτικό είναι ότι η εγκύκλιος Πιτσιλή παραπέμπει σε ανάλογη εγκύκλιο που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2013 από τον τότε γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ο προϊστάμενος της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας θα αναθέσει προς έλεγχο δύο υποθέσεις σε κάθε ελεγκτή με συγκεκριμένα κριτήρια. Η επιλογή των υποθέσεων για τις οποίες θα δρομολογηθεί ο έλεγχος θα γίνει με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας τη δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν.

Ο προϊστάμενος, αφού αξιολογήσει τις υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών, μεταβιβάσεων, εμπορικών ελέγχων κ.λπ., καλείται να επιλέξει τις πλέον σοβαρές, μεταξύ των οποίων υποθέσεις : α) φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ, β) φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου, γ) φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο) και δ) ειδικού φόρου ακινήτων (οφσόρ) ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ