ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίτρινη κάρτα Θεσμών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Κίτρινη κάρτα Θεσμών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

Η κυβερνητική προετοιμασία για να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξετάσθηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ. Πετρόπουλος ανέλυσε στα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM τη δομή της ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης και τα ενημέρωσε για την πρόοδο στην κατάρτιση των σχετικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις στο σχετικό πεδίο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε μετά τη συνάντηση πως τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθούν οι εγκύκλιοι και οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Προτεραιότητα μάλιστα θα δοθεί στην εγκύκλιο που αφορά στις περικοπές στο ΕΚΑΣ. Το ίδιο στέλεχος είπε πως 250.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα δουν το επίδομα που θα λάβουν στις 22 Δεκεμβρίου μειωμένο από 30% έως 50% προκειμένου να διασφαλισθούν τα 450 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης.

Ερωτηθείς για τον ειδικό δείκτη που αναμένει το υπουργείο Εργασίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκειμένου να προχωρήσει στον εκ νέου υπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η έκδοσή του δείκτη θα καθυστερήσει, καθώς είναι μια σύνθετη διαδικασία.

Τέλος, το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε πως στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ύψους 617 εκατ. ευρώ που πέρασε από τη Βουλή με 196 ψήφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ