ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν επηρεάζει ο Τραμπ τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Δεν επηρεάζει ο Τραμπ τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Δεν συνδέονται οι αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ξεκαθαρίζουν με νόημα πηγές από την Ουάσιγκτον με γνώση των διαδικασιών του Ταμείου.

Το CNN Greece ζήτησε από το ΔΝΤ να σχολιάσει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο υποστήριζε πως η απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αναμένεται ν α καθυστερήσει μέχρι την άνοιξη, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να ενημερωθεί για να συνεκτιμήσει την όλη κατάσταση και να μπορέσει να λάβει δράση.

Εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά. Ωστόσο έμπειρη πηγή που γνωρίζει την λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε πως είναι λάθος να υποστηρίξει οποιοσδήποτε πως οι ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε απόφαση του ΔΝΤ για χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα.

«Η έγκριση ενός νέου δανείου δεν απαιτεί το πράσινο φως από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 85% των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, κάτι που θα έδινε ένα de facto βέτο στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι έχουν το 16,7% της συνολικής ποσόστωσης», τόνισε σχετικά.

Δεδομένου ότι τόσο από δημοσιογραφικές πηγές, όσο και από ελληνικές κυβερνητικές πηγές διατυπώνονται σενάρια που συνδέουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα με την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις του Ταμείου δεν συσχετίζονται με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ - κάτι που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου-.

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν θα έχει βεβαίως τακτική επαφή και ενημέρωση από την ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά οι όποιες αποφάσεις για προγράμματα χωρών λαμβάνονται εντός Ταμείου και με γνώμονα το καταστατικό και τους κανόνες του», ανέφερε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ