ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τον Απρίλιο βλέπει ο Κ. Μίχαλος

Κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τον Απρίλιο βλέπει ο Κ. Μίχαλος

Αισιόδοξος πως η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έρθει νωρίτερα από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Μίχαλος εκτίμησε πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε βασικά θέματα της αξιολόγησης θα επιτρέψει να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 2,5 - 2,7 % το 2017 είναι επιτεύξιμος στόχος και στη βάση αυτή εστίασε στις ενέσεις ρευστότητας που θα δεχθεί η αγορά το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην 13η σύνταξη, τα 617 εκατ. ευρώ της οποίας θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, όπως και στις εισροές από τα δρομολογημένα προγράμματα του ΕΣΠΑ που ήδη ενισχύουν την αγορά.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μίχαλος στη σημασία της υλοποίησης της συμφωνίας για την αλυσίδα Μαρινόπουλος, τονίζοντας πως 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση οφειλών, αλλά και σε νέες προμήθειες.

Στη βάση αυτή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και σταδιακά να εκλογικευθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να μειωθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα το κόστος του χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τέλος, άσκησε κριτική στις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε σημαντικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ