ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια άρσης των παρεξηγήσεων στο EuroWorking Group

Προσπάθεια άρσης των παρεξηγήσεων στο EuroWorking Group

Τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Τόμας Στέφεν θα έχει απέναντι του στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφεν ήταν εκείνος που μετέφερε στον ESM το αίτημα για πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ήταν εκείνος που ζήτησε από τους θεσμούς να γνωμοδοτήσουν για το εάν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εμφανίζονται αισιόδοξα για το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group εκτιμώντας πως με τη μεσολάβηση του προεδρεύοντα του EWG Τόμας Βίζερ θα παρασχεθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις που θα επιτρέψουν να «ξεπαγώσει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους χωρίς να απαιτηθεί το ζήτημα να μεταφερθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το εάν ο Τόμας Στέφεν θα συναινέσει με τη λύση αυτή ή θα επιδιώξει να χρονοτριβήσει μεταφέροντας το θέμα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην προκαταρκτική τους αναφορά για την 13η σύνταξη των 617 εκατ. ευρώ και για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου δημοσιονομικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, ξεκαθάριζαν πως διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση δεν ήταν συμβατή με το κείμενο του Μνημονίου.

Αλλά και η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως ούτε και η μονομερής αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (που σχετίζονταν με την πρώτη αξιολόγηση και είναι ήδη αποφασισμένα από το Eurogroup) εκ μέρους της Γερμανίας ήταν συμβατή με το κείμενο του Μνημονίου – θέση που εξέφρασαν δημόσια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία- .

Πεποίθηση των εμπλεκομένων είναι πως θα βρεθεί ένας συμβιβασμός στο EuroWorking Group ο οποίος θα συνοδευθεί με τη δέσμευση να αποφεύγονται εφεξής «μη επιθυμητοί αιφνιδιασμοί» από όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ