ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιχμηρή απάντηση Δραγασάκη στις δηλώσεις Σόιμπλε

Αιχμηρή απάντηση Δραγασάκη στις δηλώσεις Σόιμπλε

«Οι κοινωνίες έχουν όρια και αν τα όρια των κοινωνιών παραβιάζονται, τότε δημιουργούνται τέρατα και τερατογενέσεις». Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δίνοντας έτσι εμμέσως απάντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υποστήριξε πως «η ευρωζώνη θα διαλυθεί, αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες».

Αναφερόμενος στις παροχές του πρωθυπουργού ο κ. Δραγασάκης είπε πως πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, απόλυτα συμβατό με τη συμφωνία με τους δανειστές καθώς πρόκειται για υπεραπόδοση εσόδων από αυξημένη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό και η διάθεσή τους έπρεπε και μπορούσε να γίνει εντός του 2016.

«Η απόφαση αυτή δεν θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως άλλωστε αναγνώρισαν με δημόσιες δηλώσεις τους ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις, καθώς και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά και ο πρόεδρος του ESM κ. Ρέγκλινγκ και πολλοί άλλοι παράγοντες και ηγέτες. Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με εκλογές ή με προεκλογικούς σχεδιασμούς. Αποτελούν ουσιώδη πλευρά της στρατηγικής της Κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, με την κοινωνία όρθια, με κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Στην ίδια βάση ανέφερε πως με τα σημερινά ισχύοντα και με δεδομένο ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2016 έχει ήδη υπερκαλυφθεί, τα έσοδα αυτά είναι αποτέλεσμα παράλληλων δράσεων πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και η επίτευξή τους είναι πέραν των συμφωνημένων στόχων.

«Η διάθεσή τους συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι μια κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, μια εθνική θέση. Διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι συμφωνίες με τους δανειστές καταργούν κάθε έννοια ή χώρο λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και αυτό θέλω να πιστεύω καμία δημοκρατική πολιτική δύναμη δεν το υποστηρίζει ούτε το επιθυμεί», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Απαντώντας ευθέως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κ. Δραγασάκης τόνισε τα εξης: «Και επειδή διαβάζουμε διάφορα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα σε μερίδα του γερμανικού Τύπου, αλλά ακούμε και δηλώσεις περί της ανάγκης τήρησης των κανόνων, ποιος παραβιάζει πράγματι τους κανόνες; Εμείς που είμαστε συνεπείς με τη συμφωνία ή όσοι την ερμηνεύουν αυθαίρετα και μονομερώς και κατ’ εξακολούθηση χρησιμοποιούν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά; Από άποψη αρχών το θέμα είναι, κατά τη γνώμη μου, απλό και σαφές:

Είτε θα δεχθούν οι Θεσμοί τα έσοδα από την περιστολή της φοροδιαφυγής ως ένα αποδεκτό μέσο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και το σχηματισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, οπότε βεβαίως δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά βούληση, είτε δεν τα αποδέχονται, οπότε αποτελούν προσθετά έσοδα και μπορούν να χρησιμοποιούνται από την κυρίαρχη κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ