ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EWG: Επιμένει στη σκληρή στάση η Γερμανία

EWG: Επιμένει στη σκληρή στάση η Γερμανία

«Θα στείλουμε την επιστολή εντός της ημέρας». Αυτό ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο CNN Greece σε σχέση με το εάν έχει απευθυνθεί η επιστολή Τσακαλώτου στο EuroWorking Group για το θέμα των παροχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια να μεταπειστεί η Γερμανία και να αποσυνδέσει το ξεπάγωνα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η απαίτηση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Τόμας Στέφεν για σύνδεση της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κάτι που έχει φρενάρει την αποστολή της σχετικής επιστολής Τσακαλώτου προς το ΔΣ του ESM με τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ότι στο μέλλον δεν θα χορηγήσει εφάπαξ παροχές ειδικά χωρίς να έχει πάρει πρώτα το «πράσινο φως» των θεσμών.

Να σημειωθεί πως η επιστολή που ζητήθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και υπάρξουν αποκλίσεις λόγω των παροχών Τσίπρα η κυβέρνηση θα λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμη, η επιστολή θα ξεκαθαρίζει πως η παροχή των 617 εκατ. ευρώ της λεγόμενης 13ης σύνταξης θα είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφτεί πέραν του 2016.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να δεσμεύεται με ρητή αναφορά στο αίτημα της ευρωζώνης να μην λαμβάνονται αποφάσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο εάν αυτές δεν έχουν πρώτα εγκριθεί από τους θεσμούς και πως η όποια μελλοντική υπεραπόδοση του πλεονάσματος θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση από την πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθεί και το εάν θα προχωρήσει η αποστολή των έγγραφων διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά. Κοινοτικές πηγές θεωρούν πως η γερμανική στάση είναι εξαιρετικά δύσκαμπτη και θα απαιτηθεί χρόνος για να βρεθεί μια λύση. Οι ίδιες πηγές μεταθέτουν τις αποφάσεις για το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη ακόμη και του Eurogroup για το θέμα πριν το τέλος του 2016.

Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ αναμένεται να δοθεί σύντομα λύση που θα ξεκλειδώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία δεν πρόκειται να συνδεθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειασθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή νέο Eurogroup προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί σχετικά με τις εξαγγελίες για τους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ