ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απειλεί τις ισπανικές τράπεζες

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απειλεί τις ισπανικές τράπεζες
REUTERS

Πολλές ισπανικές τράπεζες υποχρεούνται να επιστρέψουν σε πελάτες τους ποσά που συνολικά υπερβαίνουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ήταν μια κίνηση η οποία απροσδόκητα ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας είχε τεθεί όριο στις επισφάλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων που σχετίζονταν με μια αμφιλεγόμενη δανειακή ρήτρα, κάτι που φέρνει αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις ορισμένες από τις τράπεζες αυτές.

Τα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αποζημιώσουν τους πελάτες τους για τις ζημίες που είχαν υποστεί ακόμη και πριν από τον Μάιο του 2013, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξε άκυρα δάνεια που είχαν χορηγηθεί εάν οι όροι τους, ειδικότερα αυτοί που αφορούσαν τα κυμαινόμενα επιτόκια, δεν παρουσιάζονταν με σαφήνεια. Τα οικιστικά δάνεια χορηγούνταν με επιτόκια που δεν μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο αναφοράς--γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες υφίσταντο ζημίες και τα κόστη εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων ήταν αδικαιολόγητα υψηλά αν τα επιτόκια υποχωρούσαν κάτω από το επιτόκιο αναφοράς, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα νέα κόστη που προκύπτουν από τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενδέχεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα των τραπεζών και την κερδοφορία τους, που ήδη πλήττονται από το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο ανταγωνισμός είναι ανελέητος για τη «συρρικνωμένη πίτα» των δανειακών χορηγήσεων. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτει ότι η εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις.

Μια πηγή προσκείμενη στην Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενδέχεται να αυξήσει τα κόστη για τις ισπανικές τράπεζες κατά «λίγο παραπάνω» από €4 δισεκ., κάτι με το οποίο συνάδουν οι εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου. Οι αναλυτές αναμένουν ότι κατά μέσον όρο ο λόγος των ιδίων κεφαλαίων κάθε τράπεζας που πλήττεται από την απόφαση θα υποχωρήσει κατά 30 μονάδες βάσης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της η οποία κατέλαβε τις περισσότερες ισπανικές τράπεζες εξαπίνης, είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση εναντίον της, ανέφερε μια εκπρόσωπος του.

Η υπόθεση είχε έλθει στο φως όταν ισπανοί δανειολήπτες κατήγγειλαν πως οι τράπεζες απέκρυπταν τα κόστη των οικιστικών δανείων που χορηγούσαν. Η απόφαση μπορεί τώρα να ανοίξει την πόρτα στη διεκδίκηση της καταβολής αποζημιώσεων από τις τράπεζες από πλευράς 2 εκατομμυρίων δανειοληπτών, σύμφωνα με την καταναλωτική ένωση Adicae.

Η ένωση των ισπανικών τραπεζών, αντιδρώντας στην απόφαση, διαβεβαίωσε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ανοικτά σε διαπραγμάτευση με τους πελάτες τους, αλλά θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά για το πώς θα εφαρμοστεί η ετυμηγορία βάσει του εθνικού δικαίου της Ισπανίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μάλιστα κάλεσε να ληφθούν μέτρα προκειμένου να επιστραφούν τα οφειλόμενα στους πολίτες το συντομότερο δυνατόν.

Δεν είναι σαφές, πάντως, το πώς οι ισπανικές τράπεζες θα χειριστούν τις αποζημιώσεις προς τους πελάτες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ