ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των εσόδων για το 2016

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των εσόδων για το 2016

Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει πως η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο 12μηνο του 2016 έρχονται να δείξουν το αντίθετο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέμενε πως στο σύνολο του 2016 τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέρχονταν σε 52,35 δισ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε 47,97 δισ. ευρώ και τα έσοδα προ επιστροφών φόρων σε 51,1 δισ. ευρώ. Τελικά η πορεία των εσόδων ξεπέρασε και το Δεκέμβριο τις προσδοκίες με αποτέλεσμα όλοι οι προαναφερόμενοι στόχοι να υπερκαλυφθούν.

Το ΔΝΤ υιοθετώντας μια «δογματική» προσέγγιση δεν δέχεται πως το 2016 το ποσοστό συλλογής εσόδων από τους βασικούς φόρους (Εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΦΚ και ΕΝΦΙΑ) αυξήθηκε στο 81% από 77% το 2015. Θεωρεί δε πως οι στόχοι συλλογής φόρων θα πρέπει να αξιολογούνται συνολικά και να αθροίζονται σε αυτούς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Με βάση δε τον ορισμό αυτό το ΔΝΤ «προσγειώνει» το ποσοστό συλλογής φόρων από το 81% στο 37%!

Η «ανάγνωση» των φορολογικών επιδόσεων με αυτόν τον τρόπο βάζει στο δείγμα του ΔΝΤ και χρέη προς το Δημόσιο που είναι άνω των 30 ετών και τα οποία με το πέρας του χρόνου έχουν γιγαντωθεί λόγω των προσαυξήσεων. Για να φέρουμε ένα παράδειγμα το ΔΝΤ θεωρεί πως η ανενεργή εδώ και χρόνια εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ -στην οποία επιβλήθηκε προ δεκαετίας από τη ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων το οποίο σήμερα με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ- μπορεί να καταβάλει την οφειλή.

Συνολικά οι νέες και οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σήμερα σε 95 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο είναι 4.304.752. Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 803.803 (ποσοστό 49,7% των οφειλετών), ενώ οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με βάση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ανέρχονται σε 1.617.408.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ