ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση έλαβε το «εγχειρίδιο» των δανειστών

Η κυβέρνηση έλαβε το «εγχειρίδιο» των δανειστών
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Απέστειλαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση το ερωτηματολόγιο - «εγχειρίδιο» βάσει του οποίου θα συνταχθεί η επιστολή του Εύκλειδη Τσακαλώτου που θα οδηγήσει στο «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Μας έστειλαν τα σημεία που θέλουν να απαντήσουμε», ανέφερε στο CNN Greece κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνοντας ότι έχει παραληφθεί το ερωτηματολόγιο των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλες οι EE,EKT, και ESM από τη μια και το ΔΝΤ από την άλλη, βρίσκονται από χθες σε συζητήσεις για το τι θα αναφέρει το κείμενο των οδηγιών προς την ελληνική κυβέρνηση. Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω ενστάσεων που διατύπωσε το ΔΝΤ σε κάποια ζητήματα, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτές θα ξεπερασθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Πάντως, ακόμη και εάν το εγχειρίδιο των θεσμών έχει φθάσει δεν είναι αυτονόητο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συντάξει και άμεσα την επιστολή που ζητούν ευρωζώνη και ESM.

Να σημειωθεί πως η επιστολή Τσακαλώτου θα αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και υπάρξουν αποκλίσεις λόγω των παροχών Τσίπρα η κυβέρνηση θα λάβει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ακόμη, η επιστολή θα ξεκαθαρίζει πως η παροχή των 617 εκατ. ευρώ της λεγόμενης 13ης σύνταξης θα είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφτεί πέραν του 2016.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να δεσμευτεί με ρητή αναφορά στο αίτημα της ευρωζώνης να μην λαμβάνονται αποφάσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο εάν αυτές δεν έχουν πρώτα εγκριθεί από τους θεσμούς και πως η όποια μελλοντική υπεραπόδοση του πλεονάσματος θα κατευθύνεται για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Καθώς όλα τα ανωτέρω δεν είναι πολιτικά «εύπεπτα» δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις, απορίες και διαφωνίες εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα παρατείνουν περαιτέρω την διαδικασία της διαβούλευσης.

Ξεκινώντας από το θέμα των ημερών και το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Επιπροσθέτως, η εκτίμηση είναι πως δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση κάποιου οργάνου για το ξεπάγωμα των μέτρων.

Κοινοτικές πηγές πάντως επίμονα αναφέρουν πως ο πιο ρεαλιστικός χρόνος για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θεωρείται η 12η Ιανουαρίου όταν και θα συγκληθεί το ΕuroWorking Group στις Βρυξέλλες που θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Σύγχυση με την επιστολή–Τελικά περιμένουν από τους Θεσμούς

Περιμένοντας το «ερωτηματολόγιο» των Θεσμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ