ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί-κυβέρνηση: Ψάχνουν τρόπο για να προχωρήσουν

Θεσμοί-κυβέρνηση: Ψάχνουν τρόπο για να προχωρήσουν
REUTERS/Francois Lenoir

Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει άμεσα το ζήτημα των ελληνικών δεσμεύσεων που θα ξεπαγώσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αναγνωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, καθώς όσο ο χρόνος περνάει τόσο μεταβάλλονται επί το δυσμενέστερο οι συνθήκες που επηρεάζουν το σχέδιο του ESM.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM καταβάλουν προσπάθειες να βρεθεί λύση στην κόντρα που πυροδότησαν οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για την έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων. Προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί και πάλι κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και του ESM, το οποίο διερράγη με τις πρωθυπουργικές παροχές. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αξιόπιστες διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει κανόνας η παραβίαση της συμφωνίας και πως θα υπάρχει πρότερη συνεννόηση με τους θεσμούς πριν από την εξαγγελία μέτρων. Στη βάση αυτή ζητούν διαβεβαιώσεις για το ότι πρόκειται για εφάπαξ παροχές, για το ότι δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και του 2017 και πως η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα τηρεί στο ακέραιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι και μετά τη χορήγηση των παροχών θα πετύχει το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ- έναντι στόχου του προγράμματος 0,50% του ΑΕΠ- οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να δεσμευθεί πως σε περίπτωση αποκλίσεων θα λάβει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την απόσταση από το στόχο του 0,75%. Αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι δύσκολο καθώς καταγράφεται υπεραπόδοση εσόδων που οδηγεί ακόμη σε μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την σύνταξη του Προϋπολογισμού 2017.

Οι θεσμοί ενδιαφέρονται να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κόντρα για τις εξαγγελίες της Αθήνας για να μπουν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Όπως αναγνωρίζουν η εφαρμογή των μέτρων το ταχύτερο δυνατόν είναι προς αμοιβαίο συμφέρον και της Ελλάδας και των πιστωτών, διότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία και να διασφαλιστούν μακροπρόθεσμα χαμηλά σταθερά επιτόκια.

inside

Αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα μπορέσει μέχρι την εκπνοή του χρόνου να υπερπηδήσει τα εμπόδια που υψώθηκαν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση με τους θεσμούς έχει εξομαλυνθεί και τονίζουν ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι θεσμοί ζητούν διευκρινίσεις εκ μέρους της, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο κείμενο-επιστολή που θα συντάξει το οικονομικό επιτελείο και σε δεύτερη φάση θα συζητηθεί και με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Εφόσον το κείμενο αυτό γίνει αποδεκτό, θα προωθηθεί στο EuroWorking Group και στο Eurogroup ούτως ώστε να ξεκλειδώσει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ανακούφιση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ