ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά δεκαετίας οι αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ

Σε υψηλά δεκαετίας οι αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ

Η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει με όλο και ταχύτερους ρυθμούς και αυτό είναι πλέον ορατό και στην αγορά ακινήτων, όπου οι πολίτες της χώρας αρχίζουν ξανά να αγοράζουν περισσότερα σπίτια. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης για την αύξηση αυτή και η αλλαγή νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια.

Αυτό κάνει πολλούς Αμερικανούς να σπεύδουν να αγοράσουν τώρα σπίτι για να κλειδώσουν τα επιτόκια των δανείων στα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα οποία είναι τα πιο πρόσφατα, οι πωλήσεις κατοικιών που υπάρχουν ήδη στην αγορά έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών. Ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, φτάνοντας σε ετήσιο ρυθμό τα 5,61 εκατ.

Οι πωλήσεις τον Νοέμβριο ήταν συνολικά αυξημένες κατά 15,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ πολλές τράπεζες έχουν σπεύσει να αυξήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων στεγαστικών και άλλων δανείων, καθώς εκτιμάται ότι τώρα η Fed θα αρχίσει να κλείνει με πιο γρήγορους ρυθμούς τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Η πρόταση του Τραμπ να αυξηθούν οι δαπάνες για την κατασκευή υποδομών και να μειωθούν οι φόροι θεωρείται ότι δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Μετά τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου τα σταθερά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια διάρκειας 30 ετών έχουν αυξηθεί κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται πλέον κατά μέσο όρο στο 4,16%.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014 σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών που ειδικεύονται στη χορήγηση δανείων για την αγορά ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ