ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Πρώτα bail in για τη Monte dei Paschi

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Πρώτα bail in για τη Monte dei Paschi
REUTERS

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλουμ υποστήριξε την Παρασκευή ότι πρέπει πρώτα να επιβληθεί bail in στην ιταλική Monte dei Paschi και μετά να υπάρξει κρατική διάσωση της τράπεζας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, που επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται ότι την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%, αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση.

Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 2:30 σήμερα Παρασκευή, το πρωί τοπικής ώρας (3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), και για την διάσωσης της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρους το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο. «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη».

Ο δε Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση πρόκειται να δοθούν μετοχές και στην συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά, στην φάση αυτή, θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω της αγοράς, το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ανάλογη πορεία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ