ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα άκρα η κόντρα της κυβέρνησης με Σόιμπλε και ΔΝΤ

Στα άκρα η κόντρα της κυβέρνησης με Σόιμπλε και ΔΝΤ

Η διελκυστίνδα της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατείνει την αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την πορεία της οικονομίας το 2017.

Αν και η κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, παρά ταύτα πηγές των θεσμών εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία στην καλύτερη περίπτωση πριν από το επόμενο Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου.

Η συνταγή του συμβιβασμού υπάρχει – η παράταση του δημοσιονομικού κόφτη για κάποια χρόνια μετά το 2018 –, όμως η πολιτική βούληση απουσιάζει. Αθήνα, Ουάσιγκτον και Βερολίνο παραμένουν στα «χαρακώματα», με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ έχουν συμμαχήσει εναντίον της. Την ίδια ώρα επενδυτές και οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody’s δεν αποκλείουν μια καταστροφική παράταση της αξιολόγησης ως το επόμενο καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπάρξει πολιτική διαχείριση από την πλευρά των ισχυρών παικτών η αξιολόγηση θα μπορούσε να σέρνεται για μήνες. Άλλωστε το χάσμα με το ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε άλλη μία φορά μέσα στην εβδομάδα με τη νέα ανάρτηση στο ιστολόγιο του Ταμείου από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μορίς Ομπσφελντ και τον Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος, οι οποίοι επέμειναν ότι η ενδεδειγμένη συνταγή για την Ελλάδα είναι η νέα μείωση του αφορολογήτου και των υφισταμένων συντάξεων.

Πάντως πλέον η ελληνική πλευρά δείχνει να έχει συμβιβαστεί με αυτό το ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 9 Μαρτίου και να σώσει ένα μέρος της παρτίδας για το 2017.

Μετά το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την απομάκρυνση της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE βγήκε από τον χάρτη. Η ΕΚΤ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι εκτός από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση των Ευρωπαίων, έστω και προφορική, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ