ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση σε θεσμούς: Εισπράττουμε περισσότερους φόρους από όσους υπολογίζαμε

Κυβέρνηση σε θεσμούς: Εισπράττουμε περισσότερους φόρους από όσους υπολογίζαμε

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά από τους δανειστές να επανεξετάσουν όλους τους συντελεστές εισπραξιμότητας των φόρων, καθώς η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζαν.

Σύμφωνα με το Βήμα η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις με τους δανειστές για τα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών που μπορεί να δημιουργηθούν όσο αυξάνονται τα έσοδα από ΦΠΑ και το εισόδημα.

Η πολιτική κατεύθυνση που υπάρχει είναι όσο αυξάνονται τα έσοδα από ΦΠΑ να μειώνονται οι συντελεστές. Όσο αυξάνονται τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος να μειώνεται η συνολική επιβάρυνση για τους εργαζομένους και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που διαμαρτύρονται για τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Η εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος που επεκτείνεται στις συναλλαγές – αρχικά λόγω των capital controls, εν συνεχεία μέσω της προώθησής τους από τις τράπεζες και τα συστήματα e-πληρωμών και τώρα διά της σύνδεσης των συναλλαγών με το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου – έχει δώσει σημαντική ώθηση στα έσοδα από ΦΠΑ.

Η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2015 δικαιολογεί αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 0,6-0,9 δισ. ευρώ έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016 τα έσοδα ΦΠΑ αυξήθηκαν θεαματικά σε ετήσια βάση κατά 8,5%, 18% και 15,9%, αντίστοιχα.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν βάσιμα ότι το 2017 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να υπάρξει και αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Όπως αναφέρουν, όσο κάποιοι επαγγελματίες έχουν έσοδα που έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά δεν μπορούν να αποφύγουν να εμφανίσουν και τα ανάλογα εισοδήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ