ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους

Ντάισελμπλουμ: Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους
REUTERS/Francois Lenoir

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσει, ανέφερε σε ανακοίνωσή του από το Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ξανάρχισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Ολλανδός υπουργός, οι θεσμοί έλαβαν την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία η Αθήνα επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την είδηση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter:

Κοινοτική πηγή χαρακτήρισε ικανοποιητικό το περιεχόμενο της επιστολής που υπογράφεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτίμησε πως πλεόν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούν να ενεργοποιηθούν από τα μέσα Ιανουαρίου.

Η ελληνική πλευρά επέλεξε την οδό της «ανταλλαγής απόψεων για συνδιαμόρφωση» του κειμένου. Τον ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβε για μία ακόμη φορά ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είχε διαφωνήσει από την αρχή με τους χειρισμούς που επέλεξε η κυβέρνηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή δεσμεύθηκε για την περικοπή συντάξεων κατ’ εφαρμογή του κόφτη αν δεν πιαστεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2016 μετά τη διανομή του μερίσματος. Η δέσμευση αυτή είναι ασφαλής, καθώς τα ταμειακά στοιχεία δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης για τη χρονιά που εκπνέει.

Πλέον η κρίση στις σχέσεις ευρωζώνης - θεσμών - κυβέρνησης μπαίνει στο περιθώριο και η προσοχή επικεντρώνεται εκ νέου στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ