ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αραβογερμανικός γάμος στις αερομεταφορές

Αραβογερμανικός γάμος στις αερομεταφορές
Twitter / Airways Magazine ‏

Αραβογερμανικός γάμος στις αερομεταφορές έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αραβική Etihad Aviation Group (EAG) και ο μεγαλύτερος παγκοσμίως γερμανικός τουριστικός οργανισμός TUI προχωρούν στη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού αεροπορικού ομίλου, ο οποίος σε πρώτη φάση θα διαθέτει στόλο 60 αεροσκαφών και θα προσφέρει συνολικά 15 εκατ. θέσεις ετησίως για την απευθείας διασύνδεση βασικών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

Ο νέος αερομεταφορέας ο οποίος θα λάβει σάρκα και οστά αμέσως μόλις δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς αερομεταφορών και τις αντιμονοπωλιακές αρχές.

Ο νέος ευρωπαϊκός αερομεταφορέας θα έχει έδρα τη Βιέννη ενώ προγραμματίζει να ξεκινήσει τις εργασίες του τον Απρίλιο του 2017 με την έναρξη της νέας καλοκαιρινής περιόδου. Σε πρώτη φάση θα εξυπηρετεί ένα ευρύ δίκτυο προορισμών από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Στους πρώτους βασικούς προορισμούς θα συμπεριλαμβάνονται οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι, η ηπειρωτική Ισπανία και η Ελλάδα.

Στην αραβογερμανική σύμπραξη, ο όμιλος EAG μέσω της θυγατρικής του Etihad Investment Holding Company LLC (Etihad) θα αποκτήσει το 49,8% της γερμανικής Airberlin, η οποία αποτελεί θυγατρική εταιρεία της ΝΙΚΗ Luftfahrt GmbH. Από την πλευρά της, η TUI θα συμβάλει στην κοινοπραξία μέσω της θυγατρικής TUIfly GmbH, προσφέροντας 14 αεροσκάφη τα οποία μέχρι σήμερα πετούσαν για λογαριασμό της Airberlin.

Στην τελική μορφή η TUI θα κατέχει το 24,8% των μετοχών του νέου αερομεταφορέα, η Etihad το 25%, ενώ το υπόλοιπο 50,2% θα παραμείνει στην κατοχή του ιδιωτικού ιδρύματος ΝΙΚΗ Privatstiftung.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ