ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος πόλεμος για τη φορολογία επιχειρήσεων

Παγκόσμιος πόλεμος για τη φορολογία επιχειρήσεων

Φουντώνει ξανά ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για το ποια χώρα θα μειώσει κι άλλο τη φορολογία των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες στο έδαφός της ώστε να αυξηθεί η ανάπτυξη και κυρίως η απασχόληση.

Το Λονδίνο έχει εξετάσει ήδη τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 20% στο 17% μέχρι το 2020, προκαλώντας μάλιστα τις αντιδράσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλουν να προσελκύσουν εταιρείες από τη Βρετανία στον απόηχο του Brexit.

Επιπλέον, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θέλει να μειώσει τη φορολογία επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από το 35% πιο κοντά στο 15%. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, ο Τραμπ θα πρέπει βέβαια να πείσει το Κογκρέσο αλλά και να αναπληρώσει τα χαμένα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο που το χρέος της χώρας είναι μεγάλο.

Η Ιταλία, ταυτόχρονα, αποφάσισε στα τέλη του 2015 να μειώσει τον συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων κατά 3,5%, στο 24%, αλλαγή που θα αρχίσει να ισχύει από το 2017. Αντίστοιχη κίνηση εξετάζει και η Γαλλία. Η Ιαπωνία από την πλευρά της έχει μειώσει κατά 10% τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Φέτος η μείωση ήταν 2%, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται σε 30%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ