ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 90% των ενδικοφανών προσφυγών εξετάζεται από τη ΓΓΔΕ

Το 90% των ενδικοφανών προσφυγών εξετάζεται από τη ΓΓΔΕ

Λίγες είναι οι ενδικοφανείς προσφυγές φορολογουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις από τη φορολογική διοίκηση που γίνονται δεκτές από την αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η ενδικοφανής προσφυγή εντάσσεται σε μία διοικητική διαδικασία επίλυσης διαφορών και κατατίθεται από τον φορολογούμενο ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΓΓΔΕ, προκειμένου να προσβάλλει πράξεις που εκδίδονται από την φορολογική διοίκηση σε βάρος του.

Η προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια εφορία που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη και σκοπό έχει την αποσυμφόρηση των Διοικητικών Δικαστηρίων, τα οποία είναι επιβαρυμένα με μεγάλο αριθμό υποθέσεων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οποιαδήποτε προσφυγή κατά πράξης της φορολογικής διοίκησης κατατίθεται απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια κρίνεται απαράδεκτη εάν δεν έχει προηγηθεί η κατάθεσή της στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ τα ποσοστά των υποθέσεων για τις οποίες κάνει δεκτή την ενδικοφανή προσφυγή η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είναι αρκετά χαμηλά, καθώς κυμαίνονται από 15% έως 30% μέσα στο 2016 με το μέσο όρο του έτους να μην ξεπερνά το 20%.Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πάντως έχουν βελτιωθεί σημαντικά το ποσοστά εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας σε επίπεδα άνω του 90%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ