ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανοί επενδυτές: Χρεοκοπημένη η Ελλάδα, δεν θα επιστρέψει ποτέ τα χρέη της

Γερμανοί επενδυτές: Χρεοκοπημένη η Ελλάδα, δεν θα επιστρέψει ποτέ τα χρέη της

Ως χρεοκοπημένη χώρα που δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψει τα χρέη της, περιγράφουν την Ελλάδα οι Γερμανοί επενδυτές και επιτυχημένοι συγγραφείς οικονομικών βιβλίων Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ, οι οποίοι εκτιμούν ότι το 2017 θα είναι ζοφερή χρονιά για τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, οι δύο επενδυτές σημειώνουν ότι θα πρέπει να είναι σαφές πως «δεν πρόκειται να ξαναδούμε τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν για τα πακέτα διάσωσης».

«Κανένας πολιτικός δεν ήταν ποτέ σε θέση να μας πει, πώς θα μπορέσει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να πληρώσει αυτά τα χρήματα, όταν ακόμη και η Γερμανία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές με ρεκόρ στα έσοδα από φόρους, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα δικά της. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε χρήματα που βγήκαν με κόπο σε κάποιον που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί», επισημαίνουν.

Αναφερόμενοι στην τελευταία δόση των 2,8 δις ευρώ, που εγκρίθηκε τέλος Οκτωβρίου, σημειώνουν ότι μοναδική προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία απέκρουσε το Ταμείο με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψει τα χρέη της.

Οι ίδιοι δεν βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ το 2017, ωστόσο προβλέπουν μεταξύ άλλων επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και εγκατάλειψη της χώρας από τους νέους.

Επιπλέον, υποθέτουν ότι «η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το κούρεμα, θα έρθει το αργότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της», ενώ συστήνουν να μην γίνονται επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, όπως πχ. ασφάλειες ζωής, αλλά μόνο σε κινητά και ακίνητα.

Οι Βάικ και Φρίντριχ υπογραμμίζουν ότι είναι καιρός για ρεαλισμό, ενώ παράλληλα ασκούν κριτική στην ΕΕ, τον καπιταλισμό, την ελεύθερη οικονομία και την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στην ιστορικά πιο σοβαρή και διαρκή κρίση, όπως λένε.

Τέλος, εκτιμούν ότι στην Ιταλία θα έρθει στιγμή που θα γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ στη Γαλλία θα κερδίσει τις εκλογές η πολέμια του ευρώ Μαρίν Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ